SAKARYA
Giriş Tarihi : 24-02-2022 16:48   Güncelleme : 24-02-2022 16:54

Gündem Artan Fiyatlar

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Talip Kuriş başkanlığında Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.

Gündem Artan Fiyatlar

Oy Birliğiyle Kabul Edildi

Meclis Toplantısında yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1193 no’lu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ocak Ayı Gelir-Gider Tablosu, Kat’i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu, Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Vahap Gün’ün sunumunun ardından oylanarak, meclis üyeleri tarafından tasdik edildi.

Can Sıkıcı Hal Aldı

Yönetim Kurulu’nun aylık faaliyetleri ve SATSO çalışmaları hakkında bilgi vermek üzere kürsüye gelen SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, şunları dile getirdi:” Geçmiş son birkaç yılın ardından 2022 yılına ülke ve dünya adına umutla başladık. 2022’ye girerken pandeminin yıkıcı etkilerinin azalması, büyüme rakamlarının pozitif yönlü olması, ekonominin canlanması ve bunun piyasalara yansıması ile yaşanan sıkıntılı sürecin telafi edileceği beklentisindeydik. Bugün geldiğimiz noktada planlanan ve beklenenin ötesinde, sürecin daha can sıkıcı bir hal aldığını görüyoruz” dedi.

Ekonomi Yavaşladı

Altuğ, “Pandeminin etkilerinin azalarak devam etmesinin yanı sıra; iş dünyasını ve vatandaşları zor duruma düşüren enflasyon, fiyat artışları, Rusya-Ukrayna gerginliği başta olmak üzere ulusal ve global krizler gibi gelişmeler ekonomiyi yavaşlattı. Bu yaşananlar sadece belli başlı sektörleri değil, tüm sektörleri ve hepimizi olumsuz etkiledi. Geri dönüşü olmayacak noktalara gelen firmalarımız var. Artan enflasyon, elektrik, doğal gaz ve akaryakıt zamları, hammadde maliyetlerindeki artış, birçok sektörümüz için gelişmeyi engelleyen bir yük haline geldi” dedi.

İndirim Tüm Sektörde Uygulanmalı

Altuğ, “Biz sadece bugünden değil, ülkenin geleceğinden de mesulüz. Ekonomide güven ortamı yeniden tesis edilmeli. Temel gıdalarda uygulanmaya başlanan yüzde 8’lik KDV oranının yüzde 1’e indirilmesi, tüketiciyi bir nebze de olsa rahatlattı ve düşürülmesini doğru buluyoruz. Bu KDV ve ÖTV indiriminin tüm sektörlere uygulanmasını bekliyoruz. Elektrik zamları konusunda da cumhurbaşkanımızın dile getirdiği gibi mevcut tarifelerin yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. Bu düzenlemenin, tüm işletmelerimizin faaliyetlerini sürdürebilmelerini sağlayacak nitelikte ve vatandaşların da mağduriyetini giderecek bir uygulama olmasını temenni ediyoruz” dedi.

KGF Kaynaklı Destek Paketi

60 milyar liralık KGF kaynaklı kredi destek paketi de dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme hedefiyle iş dünyası açısından olumlu bir adım oldu. Bu kapsamda duyurulan destekler 25 milyar TL yatırım, 25 milyar TL ihracat ve 10 milyar TL de işletme harcamaları destek paketi olarak açıklanmıştır. Önümüzdeki günlerde destek paketinin detayları ile ilgili bilgilendirme yapacağız.

İhracat-İthalat

Ocak ayında Sakarya olarak, 30 ayrı sektörden 160’ı aşkın ülke ve 10 serbest bölgeye 428 milyon 680 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik ve ocak ayını en çok ihracat yapan 7. İl olarak kapattık. TÜİK tarafından açıklanan aralık ayı ithalatımıza baktığımızda ise, 393 milyon dolar olarak gerçekleştiğini görüyoruz. 2021 yılında ihracatımızın ithalatı karşılama oranı %164 gibi ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi.

Kapasite Kullanım Oranları

Türkiye sanayi üretimi aralık ayında; aylık yüzde 1,6, yıllık bazda ise yüzde 14,4 arttı. En yüksek artış yüksek teknoloji ürünlerde gerçekleşti. Kapasite kullanım oranı ise bir önceki aya göre 1,0 puan azalarak yüzde 76,6 olarak gerçekleştiğini görüyoruz

Sanayi Tezleri

Üniversite sanayi iş birliğini artırmak amacıyla üyelerimizin ihtiyaç duyduğu araştırmaların yapılması için iki üniversitemiz ile tez hazırlanması konusunda iş birliği yapacağız.

TSE Anlaşması

Yaptığımız anlaşmaya göre SATSO üyeleri TSE tarafından ilan edilen deney, kalibrasyon, eğitim hizmetleri ile ce belgelendirmesi ücretlerinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında indirimden yararlanabiliyor.

Sakarya’nın Asayiş Raporu

İlimizin imajını yönetmek bu şehirde yaşayan insanların elinde. Ulusal basında sürekli sıkıntılı olaylarla gündeme gelen bir il olmak istemiyoruz. Bizim kentimizin potansiyeli, sahip olduğu değerler, üretim ve ticaret gücü, zengin kültür mozaiği bunu hak etmiyor. Özellikle sürekli gündeme geldiğimiz asayiş olayları konusunda Emniyet Müdürlüğü’nün gönderdiği İl Asayiş Raporundaki istatistiklere göre; mevcut durumumuz yaratılan imajın aksine, sakin bir şehir olduğumuzu gösteriyor.

Rapora göre;

100.000 kişiye düşen olay sayısı son 3 yılda 2.700 seviyelerine düşmüş ve Türkiye ortalamasının çok altında yer alıyor.

2019 yılında suç sayılarını en çok azaltan iller arasında Türkiye 4.’sü olmuştur.

Son 10 yıl içerisinde faili meçhul kasten öldürme olayı bulunmamaktadır.

Sakarya polis sorumluluk bölgesinde 6284 sayılı kanun kapsamında koruma tedbiri devam ederken işlenen kadın cinayeti bulunmamaktadır.

İlimiz kadına karşı şiddet konularıyla ilgili kelepçe tedbiri uygulaması bakımından Türkiye’de 8. Sırada bulunmaktadır.

Son 4 yıl içerisinde çeşitli suçlardan aralarında 35-40 yıl arasında kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahısların da yer aldığı 5.816 aranan şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edilmiştir. Yoğun gayretlerinden dolayı emniyet teşkilatımıza, jandarma birimlerimize ve kolluk kuvvetlerimize teşekkür ediyoruz.