SAKARYA
Giriş Tarihi : 11-03-2022 23:58   Güncelleme : 12-03-2022 00:05

Çiftçilere Hibe Desteği

Yağlık Ayçiçeği ve Ata Tohumu projeleri için Tarım İl Müdürlüğü ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile protokol imzalandı. Yüce, “Üretim olmadan kalkınma olmaz. Protokol ile şehrimizde yağlık ayçiçeği tohumu üretecek olan tüm çiftçileri destekleyeceğiz. Ayrıca çiftçilere hibe desteği sağlanacak” dedi.

Çiftçilere Hibe Desteği

Protokol İmzalandı

Sakarya Büyükşehir Belediyesi şehrin tarımsal geleceğine dönük çalışmalarına yeni projelerle güç katıyor. İş birliği protokolleriyle üretime dayalı kalkınma modeline öncülük eden şehirlerden biri olan Sakarya, Büyükşehir Belediyesi’nin tarımda örnek projeleriyle yarınlara güvenle bakıyor. Kısa süre önce Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin müjdesini paylaştığı Yağlık Ayçiçeği ve Ata Tohumu projeleri için Tarım İl Müdürlüğü ve Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü ile iş birliği protokolü imzalandı.

Kırsal Kalkınmaya Katkı

Törende Başkan Yüce’nin yanı sıra Vali Çetin Oktay Kaldırım, Tarım İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürü Bülent Cengiz, Genel Sekreter Mustafa Ak, ziraat odası başkanları, bürokratlar, basın mensupları ve davetliler yer aldı. İmza töreninde konuşan Başkan Yüce, her iki projenin de tarımın ve kırsal kalkınmamın desteklenmesine büyük bir katkı sağlayacağını söyleyerek, “Büyükşehir Belediyesi olarak çiftçilerimizin daima yanındayız. Projelerimizin tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. Üretim olmadan kalkınma olmaz. Projemizde bize destek olan Tarım ve Orman Bakanımıza, Sakarya Valimize, Tarım İl Müdürümüze ve Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürümüze teşekkürlerimi sunuyorum. Ürününüz bol kazançlarımız bereketli olsun” dedi.

Ata Tohumu Çiftçilerle Buluşacak

İmzaların hayırlı olmasını temenni eden Başkan Ekrem Yüce, “Protokol ile şehrimizde yağlık ayçiçeği tohumu üretecek olan tüm çiftçileri destekleyeceğiz. Yeni imzalayacağımız ata tohumu projemiz ile de atalarımızdan miras olarak aldığımız ata tohumlarının gelecek nesillere ulaştırılmasının temelini atacağız. Ata tohumu, atalarımızın geçmişte kullandığı ve herhangi bir işlem görmeyen doğal tohumdur. Bu tohumlardan elde edilen sebze ve meyvelerin tohumları alınarak bir sonraki sezonun ekimi için çoğaltılabilir. Bu döngü ile ata tohumu varlığını korur. Başlattığımız projenin amacı; geleceğimiz için önemli olan ata tohumlarının toplanarak üretime kazandırılması ve çiftçilerimizle buluşturulmasıdır”

Yağ Sakarya’da Üretilecek

Yağlık ayçiçeği tohumu üretimi için Sakarya’nın çok elverişli bir yapıya sahip olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Başkan Yüce, “Ayçiçeği ülkemizde önemli bir yağ bitkisi olup yağ tüketimimizde birinci sırada yer almaktadır. Ülkemizdeki yağ bitkisi üretimi, tüketimi karşılamadığı için bu açık ithalat ile kapatılmaktadır. Türkiye’deki ayçiçeği ekim alanlarının yüzde 73’ü Trakya-Marmara’da bulunmaktadır. Sakarya’mız da ayçiçeği tarımının yapılabilmesi açısından önemli avantajlara sahiptir. Bu avantajı fırsata çevirmek adına Sakarya’da 25 bin dekar olan yağlık ayçiçeği üretim alanını 30 bin dekara çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Sakarya Üretim İçin Uygun

Tarımsal ürünlerde yaşanan talep artışlarının bu alana dönük üretim ve yatırımların geliştirilmesini zorunlu hale taşıdığını belirten Başkan Yüce, “Bu da tarımı günümüz ve geleceğimiz için stratejik bir sektör haline getirmektedir. Sakarya; iklim koşulları açısından tarımsal üretim için uygun, tarımsal makine ve araç kullanımının yoğun; tarla, bahçe bitkileri ve meyvecilik ürünleri açısından zengin ve çeşitlilik arz eden bir bölgedir. Şehir ekonomisinde tarım sektörü önemli bir paya sahiptir. Tarımsal potansiyelin yüksek olması ve bölgenin hızlı sanayileşme sürecine girmesi, tarım ile birlikte tarıma dayalı sanayi sektörünün gelişmesinde önemli rol oynamaktadır” dedi.

Tarımda Model Şehir

Sakarya’da tarımsal kalkınmaya ivme kazandıran yatırımları hayata geçirdiklerini dile getiren Başkan Yüce, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın onayı ve himayelerinde Sera A.Ş. ve Fidan A.Ş.’yi şehrimize kazandırdık. Seracılık Mükemmeliyet Merkezi, UTÇEM, Sakarya Botanik Vadisi, Yeşil Hazine Endüstriyel Kenevir, Hastalıktan Ari Manda Çiftliği, Kültür Ortamında Salep Yetiştirilmesi, Safran, Çilek ve İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği gibi projelerimizle de tarım potansiyelimizi güçlendirmeye devam ediyoruz. Bu projelerimize ek olarak çiftçilerimiz için Macar Fiğ Tohumunun dağıtımını gerçekleştirdik” dedi.

Yüzde 65 Oranında Hibe Desteği

30 bin dekarlık alanda ayçiçeği üretimi yapmayı hedeflediklerini belirten Tarım İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, “Stratejik bir ürün olan ayçiçeği yetiştiriciliğinin desteklenmesi kapsamında çiftçilerimize yüzde 65 oranında hibeli tohum desteği gerçekleştireceğiz. Projemizin tutarı yaklaşık 2 milyon TL. Yüzde 50’si bakanlığımızın bütçesinden kalan yüzde 50’lik kısımda yerel kaynaklardan karşılanacak. Projemizin gerçekleştirilmesinde öncülük eden Valimiz Çetin Oktay Kaldırım’a, katkılar sunan Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’ye şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.

Sakarya Hedefleri Olan Bir Şehir

Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Sakarya’mız vizyon sahibi, hedefleri olan bir şehir. Tarım, turizm ve sanayide cazibe merkezi olmayı hedefleyen bir şehir. 3 sektörde ilimizin ön alması çok önemli. Ülkemiz ihracat odaklı yeni bir model ortaya koydu. Bu anlamda şehirlerimizin üretim seferberliğine destek olması çok önemli. Ülkemizin hedeflerine ulaşmasında en büyük katkıyı sunacak şehirlerin başında Sakarya geliyor. Tarımda katma değerin artırılması, mümbit toprakların daha katma değerli hale getirilmesi özellikle ürün deseninin geliştirilmesi, çiftçilerimize katkılar sunulmasıyla Sakarya tarımda model şehir olacak. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’nin geliştirmiş olduğu projeler hepsi birbirinden değerli. Tecrübe ve birikimi şehrimiz için büyük bir şans. Her iki proje için Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem Yüce’yi kutluyor, tüm paydaş kurumlarımızı tebrik ediyorum. Hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.