SAKARYA
Giriş Tarihi : 20-02-2022 16:54   Güncelleme : 20-02-2022 16:56

Uygulama Hakkında Bilgi Alındı

SATSO Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Üyeleri Sakarya Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca’ya ziyaret gerçekleştirdi. Ziyarette SATSO Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu İleti Yönetim Sistemi işleyişi hakkında bilgiler aldı.

Uygulama Hakkında Bilgi Alındı

Ticari İletişim

Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Doğan Çatalbaş, Komisyon Başkanı Behlül Bayrak ve Başkan Yardımcıları Zafer Yıldırım ile Enes Akcan, Komisyon Üyelerinden Ercan Garlı ve Ahmet Şehit’ in katıldığı ziyarette ticari iletişim ve ticari elektronik iletilere yönelik istişarelerde bulunuldu. Ticaret İl Müdürü Emre Atmaca, SATSO heyetinin ziyaretinden memnuniyetini dile getirerek “SATSO Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu üyelerine söz konusu ziyaretleri ve iş birlikleri için teşekkür ediyoruz. SATSO ciddi çalışmalar yaptığımız önemli bir paydaşımız” dedi.

Tüketicinin Lehine Olacak

Ticari iletişim ve ticari elektronik iletilere yönelik yeni düzenleme ile ilgili bilgi veren Atmaca, “Tüketici vatandaşlarımızdan izinleri dahilinde olmadığı halde sürekli ticari sesli arama, e-mail, SMS aldıklarından duydukları şikayeti dile getiriyorlar. Ticari amaçlı elektronik iletilere yönelik Bakanlığımız çalışmalar yürütüyor. Bu çalışma kapsamında, firmaların faaliyetlerine zarar vermeyecek ve tüketicilerin lehine uygulamalar hayata geçiriliyor” dedi.

Sistem Devreye Alındı

Uygulamanın devreye alındığını belirten Atmaca, “Bakanlığımızca konuyla ilgili yeni bir uygulama olan Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi (İYS) devreye alınmıştır. Bu sistem; ticari elektronik ileti onayı alınması, reddetme hakkının kullanılması ve şikâyet süreçlerinin yönetilmesini sağlamaktadır. Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi, hizmet sağlayıcıların sesli arama, kısa mesaj ve e-posta gibi farklı türde ileti izinlerini saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların verdikleri izinleri görüntüleyip kaldırabilecekleri, izinsiz gönderimleri şikâyet edebilecekleri, e-devlet, web sitesi ve mobil uygulama üzerinden hizmet verecek, tüm izinleri zaman damgasıyla kayıt altına alıp güvenli biçimde saklayacak ulusal veri tabanı sistemidir” dedi.

İptal Edilebilecek

 

Tüketiciler hangi firmalara onay ve izin verdiklerini bu sistem üzerinde görebilecekler, gerektiğinde de iptal edebileceklerdir ifadelerini kullanan Atmaca, “Bu sistem üzerinde onay vermedikleri firmalardan elektronik ileti alıp bunu ispatladıkları takdirde bu firmalara, reddetme hakkını düzenleyen hükümlere aykırı hareket edenlere, iletide tanıtıcı bilgi ve iletişim adreslerinin bulunmaması gibi durumlarda idari para cezası uygulanabilecektir. Ticari elektronik ileti göndermenin belirli koşulları bulunmaktadır ve bu temel kurallar ise; tüketiciden önceden onay alınması, İleti Yönetim Sistemine (İYS) kayıt olunması, ticari elektronik iletiyi gönderenin tanıtıcı bilgileri ile iletişim bilgilerine her iletide yer verilmesi, her ticari elektronik iletide alıcıya, iletiyi reddetme imkanının tanınması gerekmektedir” ifadelerini kullanarak bilgiler verdi.

Üyelerimizi Bilgilendireceğiz

Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu Başkanı Behlül Bayrak ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Günümüzde tüketicilerimiz ve üyelerimiz kendilerinin firmalar tarafından sürekli rahatsız edilmesi, mail kutularının gereksiz iletilerle dolması ve sık sık SMS ile rahatsız edilmelerinden oldukça şikayetçi durumdalar. Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde hayata geçirilen İYS oldukça verimli olacak bir sistemdir. Müdürümüz Emre Atmaca’ya ziyaretimizde bu önemli gelişme hakkında bizlere bilgi verdiği için teşekkür ediyoruz. Üyelerimiz arasında da müşterilerine ticari elektronik ileti gönderenler var. Biz de Odamız öncülüğünde Ticareti Araştırma ve Geliştirme Komisyonu olarak bu sistem ve yaptırımların ciddiyeti hakkında üyelerimizi bilgilendirme çalışmalarını sürdüreceğiz.” dedi.