KARASU
Giriş Tarihi : 23-08-2021 12:15   Güncelleme : 23-08-2021 12:36

Sayılı Değirmenlerden Biri

Geçmişte un ihtiyacını karşılamak için kullanılan su değirmeleri, gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışıyor. Ancak Karasu’nun Karanlıkdere Mahallesi’nde ki değirmen iki asırdır ayakta duruyor.

Sayılı Değirmenlerden Biri

Deniz Ayakta Tutuyor

Gelişen teknoloji ile birlikte geçmiş tarihimizde büyük önem taşıyan üretim makineleri artık günümüzde değerini kaybetmeye başladı. Türkiye’nin bazı illerinde sayılı bulunan su değirmenleri ise gelişen teknoloji ile birlikte tarihe karışıyor. Hala çalışan su değirmeni Türkiye’nin sadece birkaç ilinde kaldı. Türkiye’de bu mesleği ise Karasu Karanlıkdere Mahallesi sakinlerinden Tufan Deniz ayakta tutmaya çalışıyor.

Doğal Yöntemler

Deniz ailesi tarafından 3 kuşaktır çalıştırılmaya devam eden Karanlıkdere yatağına kurulu değirmende geleneksel yöntemlerle buğday öğütülerek un elde ediliyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte un fabrikalarının çoğalmasına inat, 200 yıllık değirmenin çarkları ilk günkü gibi dönmeye devam ediyor. Değirmenin üst tarafında bulunan dağlardan gelen sular değirmene yönlendiriliyor. Su akıntısıyla birlikte çarkların dönmeye başladığı değirmende yıkanarak özenle hazırlanan buğdaylar una dönüştürülüyor.

Babadan Oğula Miras

Su değirmeninin dedesinden, babasına, babasından ise kendisine miras kaldığını belirten Tufan Deniz, “Deniz ailesi olarak dedemizden bizlere kalan mirasa gözümüz gibi bakıyoruz. Ermeniler zamanından kalan değirmen, dedem Hüseyin Deniz tarafından restore edilerek babam Yusuf Deniz’e bırakmış. Babamsa bu güzel mirası bana bıraktı. Dağlardan gelen su ile çalışan değirmen, doğal olduğu için yoğun ilgi görüyor. Amacım ticaretten ziyade tarihi değeri gelecek kuşaklara aktarmak” ifadelerini kullandı.

Bölgenin Tek Su Değirmeni

Karanlıkdere Mahallesi’nde bulunan değirmenin bölgenin en eski tek su değirmeni olduğunu belirten Deniz, “Burada öğütülen buğdaydan alınan un güzel oluyor. Ekmek, çörek ve börek lezzetli oluyor. Değirmenin her zaman yaşamasını istiyoruz. Gençler su değirmeninin değerini bilmiyor fakat bir üst kesim değirmenin değerini çok iyi biliyor. İstanbul, İzmit, Adapazarı, Kaynarca gibi tüm il ve ilçelerden değirmene yoğun bir ilgi var. Güzel de ekmek oluyor. Ekmeği yoğururken kadınlar anlıyor. Yastık gibi olur ekmek. Elektrikli değirmenlerde buğday yandığı için ekmek de kağıt gibi oluyor. Bizleri tercih eden herkese teşekkür ederiz” dedi. Gülcan Elmalı