KARASU
Giriş Tarihi : 07-04-2021 20:09   Güncelleme : 07-04-2021 20:09

Bütçede Muhtarların Payı Olmalı

Bağımsız Siyasetçi Ender Serbes, muhtarların vatandaşa daha kaliteli hizmet verebilmek için bazı talepleri olduğunu belirterek, iktidarın bu talepleri dikkate alması gerektiğini söyledi.

Bütçede Muhtarların Payı Olmalı

Muhtarlar Kaynak Sıkıntısı Çekmesin

Karasu Muhtarlar Derneği’ni ziyaret ederek burada başkan Türker Tetik ve bir çok mahalle muhtarıyla bir araya gelen Ender Serbes, ziyarette muhtarların sorunlarını ve çözüm önerilerini konuştuklarını kaydetti. Öncelikle, muhtarların belediye bütçesinden pay ayrılmasını istediklerini ifade eden Serbes, mahallelerinin ihtiyaçları ve muhtarlık bürolarının giderlerinin karşılanması konusunda muhtarların kaynak sıkıntısı çektiklerini dile getirdi. Serbes, Belediyeler Kanununda yapılacak küçük bir düzenleme ile sağlanacak nakdi destek muhtarlarımıza, muhtarlık bürolarının elektrik, su, internet, kırtasiye, ısınma ve temsil gibi temel ihtiyaçlarını karşılayabilme imkanı sunacaktır” dedi.

Asgari Ücret Taban Olsun

Muhtarlara yapılan aylık ödemenin şu an asgari ücretin altında kaldığını hatırlatan Serbes, muhtarların, muhtarlık maaşlarının en az asgari ücret düzeyinde olmasını beklediklerinin altını çizdi. Serbes, Muhtarlarımızın 3-4 sene önceki ödenekleri o dönemki asgari ücretten 200 TL kadar fazlaydı. Şu anda ise muhtarlarımız 2 bin 426 lira ödenek alıyorlar. Ücretleri asgari ücretin epeyce altında. Mahallenin tüm derdiyle 7 gün, 24 saat muhtarlar ilgileniyor. Mevcut en demokratik seçim şekli ile de iş başına geliyorlar. Dolayısıyla maaşları en azından asgari ücret kadar yani 2 bin 825 liranın altında olmamalı” şeklinde konuştu.

Raporlu Olduklarında Ödenekleri Kesilmesin

Serbes, muhtarların izin ya da hastalık sonucu hastanede yatmaları, rapor almaları durumunda, mülki idare amirince yerine görevlendirilen muhtar vekiline (Aza) ödenek verildiğinin altını çizerek, bu durumda muhtarların maddi olarak mağdur olduğunu anlattı. Serbes, Muhtar vekiline de tabi ki ödeme yapılsın. Ama muhtarlarımız, raporlu yada uzun süre hastanede yattıkları dönemdeki ödeneklerinin kamu personelinde olduğu gibi kesilmemesini haklı olarak talep ediyor. Böylesi zor dönemlerinde SGK veya bir kurum tarafından ödeneklerinin karşılanmasını bekliyorlar” diye konuştu.

Muhtarlar Boş Yere Davalık Oluyor

Özellikle kalabalık nüfusu olan mahallelerde, PTT dağıtıcılarının muhtarlıklara bıraktıkları resmi tebligatlardan dolayı muhtarların tüm mesailerini bu işe ayırmak zorunda kaldıklarını dile getiren Serbes, bu konuda muhtarların şikayet ve taleplerini şöyle dile getirdi: Mevcut dağıtım sisteminde PTT dağıtım görevlisi ‘vatandaş evde bulunamadı’ diye bina dışına tebligat yapıştırıp postaları muhtarlıklara bırakıyor. Muhtarlar dağıtım görevlisi değil. Her mahalle sakininin iletişim bilgilerine de sahip değil. Kalabalık mahallelerde, zaten istese de fiilen bu evrakların teslimine yetişmesi hiç mümkün değil. Vatandaşların gelen tebligattan haberi olmayınca da bu trafik cezaları, mahkeme, icra, ya da başka süreli önemli evrakın zamanı geçiyor. Mağduriyet yaşayan vatandaşlar dağıtım sistemindeki çarpıklığı ve gerçek sorumluları görmezden gelip mahallenin muhtarını sorumlu tutmaya çalışıyor. Hiç günahı olmayan muhtarlarımız boş yere davalık oluyor. Haklı olarak da acil bir düzenleme yapılmasını bekliyorlar. Muhtarlarımız mümkün olan tüm resmi tebligatların dijital ortamda e-devlet, e-posta veya SMS gibi yöntemler ile muhatabına teslim edilmesini ve tamamen PTT’nin sorumluluğunda olması gereken bu yükün kendilerinden alınmasını istiyorlar”  dedi.