KARASU
Giriş Tarihi : 28-02-2022 12:58   Güncelleme : 28-02-2022 15:15

6 Siyasi Parti İmza Atacak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun daveti üzerine 12 Şubat tarihinde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Çankaya Belediyesine ait Ahlatlıbel Tesislerinde bir araya gelmişti. Günlerce sosyal medyada gündem olacak resmin sebebi açıklandı.

6 Siyasi Parti İmza Atacak

Ülkeyi Çöküşe Sürükledi

Ankara'da altı muhalefet partisinin lideri Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ortak metnine 28 Şubat Pazartesi (Bugün) imzalar atılacak. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hakkında bilgi veren Cumhuriyet Halk Partisi Karasu İlçe Başkanı Aykut Süt, “Ülkenin çeşitli şehirlerinde patlatılan bombalar ile oluşturulan kaotik ortam, önceden haber alındığı belli olan ancak gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle gerçekleşen darbe girişimi. Sonrasında yapılan anayasa değişikliği ile topluma dayatılan, seçimi sonrasında da fiilen uygulamaya konulan her şeyin bir kişiye iradesine bırakıldığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ülkeyi her alanda çöküşe sürüklediği, kurumsal yıkım, basiretsizlik, beceriksizlik ve liyakatsizlikle toplumda adalete inancı tükettiği apaçık ortaya çıkmıştır” dedi.

Saygınlığı Yok Edildi

Türkiye’nin halinin içler acısı olduğunu belirten Süt, “Bu tek kişilik ucube sistemle, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) güçsüz ve inisiyatifsiz konuma getirildi. Köklü devlet kurumlarının saygınlığı, itibarı içeride ve dışarıda yok edildi. Siyasi, hukuki, ekonomik sorunlar ayyuka çıktı, adaletsizlik yaygınlaştı, adli, idari, yüksek yargı ve anayasal yargı kurumlarının tarafsızlığı ve bağımsızlığının yok edildi. Toplumsal kaygı zirveye ulaştı, temel hak ve özgürlüklere yönelik baskı, kısıtlamalar ve korku politikası ile her türlü kuralsızlık kural haline geldi” ifadelerini kullandı.

Gençlerin Umutları Yok Edildi

Suça bulaşmış mafyamatik kişiler ile hiçbir donanımı olmayan liyakatsiz insanlara devletin her kurumunda yer verildiğini belirten Süt, “Ülkenin geleceği gençlerin umutları yok edildi. Yağlı ihalelerle oluşturulan rant ise yakın yandaş çevreye pay edildi. Milletin ve devletin varlıklarının, kaynaklarının yağmalanması sıradanlaştırıldı. Toplumun büyük kısmı yokluğa mahkum edildi. Liyakatsiz, partizanlaşmış, yozlaşmış, devletten nemalanmak devam etmek isteyen ahlaki değerlerden yoksun olan imtiyazlı bir grup, yerlilik, millilik, inanç, devletin bekası ambalajında, tahribata devam ediyor, etmek istiyor” dedi.

6 Lider Önemli Aşamaya Ulaştı

6 siyasi liderin önemli bir aşamaya ulaştığını belirten Süt, “Türkiye’yi karanlığa sürükleyen, gerileten bu sistemin değiştirilmesi ve ülkemizin çağdaş demokrasiyle kucaklaşmasının yolunu açmak üzere büyük özveriyle yürütülen çabaların sonunda müzakereden mukaveleye dönüşen bu süreç, altı siyasi liderin topluma taahhütleriyle çok önemli bir aşamaya ulaştı. Altı siyasi partinin ortaya koyduğu siyasi irade, ortak akıl ve ilkeler temelinde bugüne kadar örneği olmayan, topluma umut ve heyecan veren bir tarihsel uzlaşı sağlandı. Anayasal, demokratik, laik hukuk devletini, yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığını, siyasetin finansmanında şeffaflık ve ahlaki-etik kuralları özümseyerek önceleyen, eylem ve işlemleri yasama ve yargının denetimine açık hesap verebilir bir yönetim mekanizmasının yanı sıra, milletin ve meclisin egemenliğini her şeyin üstünde tutan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem hedefiyle çıkılan yolda büyük mesafe kat edildi” dedi.

Yarınlarına Açılan Kapının Anahtarı

Altı siyasi liderin ülkemizi demokrasiye, özgürlüklere saygılı, şeffaf-adil-hukuka dayalı bir yönetim sistemine kavuşturmak için bir araya gelmeleri, parti ve kurumsal aidiyetler dışında ilkesel bir mutabakata varmalarının önemli olduğunu belirten Süt, “Ülkemizin ve yurttaşlarımızın gelecek umutlarına, aydınlık ufuklarına, çocuklarımızın mutlu, huzurlu, barış ve refah içinde bir arada yaşayacağı yarınlarına açılan kapının anahtarıdır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin 37. Olağan Kurultay'ında delege olarak benimde altına imza attığım İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi ile yeni bir Anayasa ile Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçileceğini ilan etmiştik. Bu nedenle, bugün 28 Şubat 2022 tarihi ülkemizin demokrasi mücadelesinde yadsınamayacak önemde bir gündür. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında demokratik parlamenter sistemin güçlü bir şekilde yeniden inşası, milletin egemenliğinin, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) saygınlığı ve yasama-denetim yetkisinin, temel hak ve özgürlüklerin, eşit yurttaşlık ve her yurttaşın adalet talebinin güvence altına alınması, iktidar gücünün denge-denetim mekanizmalarıyla kontrol altında tutulması noktasında mutlu ve umutluyuz, yarınlara hazırız” dedi.