KARASU
Giriş Tarihi : 18-02-2022 16:50   Güncelleme : 18-02-2022 16:59

Meclise Taşınacak

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ‘Sakarya Millitvekili’ Ümit Dikbayır, İyi Parti Karasu İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu ve yönetimi Karasu Yenimahalle’yi ziyaret ederek balıkçıların sorunlarına kulak verdi. Mendirek projesinin yarım bırakılmasının Yenimahalleyi büyük bir riskle karşı karşıya bıraktığını belirten Dikbayır, “Konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıyacağız” dedi.

Meclise Taşınacak

Su Baskını İle Karşı Karşıya

Karasu Yenimahalle’nin yok olmayla karşı karşıya geldiği bu günlerde İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ‘Sakarya Millitvekili’ Ümit Dikbayır, İyi Parti Sakarya İl Başkanı Selçuk Kılıçaslan, İyi Parti Karasu İlçe Başkanı Hasan Sarıoğlu ve yönetimi Karasu Yenimahalle’yi ziyaret ederek balıkçıların sorunlarına kulak verdi. Balıkçıların sorunlarını dile getiren Karasu Su Ürünler Kooperatifi Başkanı Atilla Bıçakcı, “Mevcut olan mendirek 120 metrede bırakıldığından dolayı ‘Solan’ dediğimiz ters dalga olduğunda Yenimahalle su baskını ile karşı karşıya kaldı. Mendirek yarım bırakıldığından dolayı deniz ile Sakarya Nehri’nin birleştiği noktada aşırı dalga meydana gelmeye başladı” ifadelerini kullandı.

Balıkçılar Mağdur

Büyük oranda kıyı erozyonunun meydana geldiğini belirten Bıçakcı, “Balıkçı barınağının 2022 yatırım programından çıkarıldığını üzüntü ile öğrendik. Balıkçıklar burada çok mağdur. Karadeniz balıkçıları gibi eşit şekilde avlanamıyoruz. Karasu’da kayıtlı olan 70 tane tekne var, fakat balıkçılar bu sene balık olmadığı için zor durum geçirdi. Mazot fiyatlarından dolayı birçoğu denize çıkmakta tereddütte kalıyor. Denizlerimizden kötü avcılıktan dolayı balık kalmadı” dedi.

Bizi Dinleyen Yok

Yenimahalle halkının derdini dinleyen kimsenin olmadığını belirten Bıçakcı, “Bizim derdimiz Balıkçı Barınağı’nın 2022 yatırım programına alınması. Yatırım programına alınması için çalışıyoruz diyorlar fakat derdimizi dinleyen yok. Şuan tek uğraşılan iş mevcut balıkçıların iskelelerin üzerine yapmış olduğu derme çatma barakalar. Bizlerde bu görüntüden değiliz ama mecburuz ağlarımızı koyacak alanımız yok. Bu kişiler yapı denetimden de izin aldı fakat Karasu Belediyesi bu kişilere dava açtı. Dava aleyhimize sonuçlandı ve yıkım kararı geldi” dedi.

Biz Kendimiz Yıkarız

Karasu Balıkçı Barınağı projesinin hayata geçirilmesinden çok mevcut barınakları yıkım için çalışıldığını belirten Bıçakcı, “Bu barakaların yıkımından daha çok mendirek projesi için çalışılması gerekirken maalesef yıkım için çaba sarf ediliyor. Emin olunsun ki Balıkçı Barınağı yapıldığı takdirde bu balıkçılar o barakaları kendileri yıkacak. Ama Karasu Belediyesi’nden kimse gelip bizim durumumuzu sormuyor. Küçük çaplı bir fırtınada sular altında kaldık. Büyük çaplı bir havada tehdit altındayız” ifadelerini kullandı.

Teknelerimizi Kullanamıyoruz

Mendireğin yarım bırakılmasından balıkçılar olarak teknelerinin büyük oranda zarar gördüğünü belirten Balıkçı Ömer Zafrak, “Projenin yarım bırakıldığından dolayı dalgalı havalarda teknelerimizi kullanamıyoruz. Projenin tamamlanmadan bize çok zararı var. Şiddetli bir havada Yenimahalle sular içinde kalır. Her gün deniz erozyon yaratıyor ve gün geçtikçe kumlar gidiyor. Bir ay önce 15 metre yol vardı. O yol sular içinde kaldı” dedi.

Meclise Önerge Verilecek

Yenimahalle’de bulunan Balıkçı Barınağı projesinin tamamlanması için Sakarya Valiliği ile görüşeceğini ve Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi sunacağını belirten İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dikbayır, “Mendirek projesi biran önce tamamlanmalı. Yoksa Yenimahalle’nin sular altında kalması kaçınılmaz bir son olacak. Balıkçılar mağdur 3 ayda 40 metre karaya gelen su yakından evleri basabilir. Yenimahalle’nin yok olmaması için hep birlikte el ele vereceğiz çalışma başlatacağız” şeklinde açıklamalarda bulundu.