KARASU
Giriş Tarihi : 03-02-2022 12:29   Güncelleme : 03-02-2022 12:30

Kandilin Müslümanlar İçin Önemi

Regaip Kandili’ni heyecanla bekleyen Müslümanlar, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre mübarek günü bugün idrak edecekler. Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandili recep ayı içerisinde bulunuyor. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır.

Kandilin Müslümanlar İçin Önemi

Bolca Dua Edilir

Müslümanlar her yıl dini gün ve ayların ne zaman idrak edileceğini Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvim içerisinde öğreniyorlar. Kandiller zincirinin ilk halkası olan Regaip Kandili, recep ayı içerisinde bulunuyor. Regaib, sözlükte, kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış anlamındaki ragībenin çoğuludur. Bu önemli günde bolca ibadet ediliyor.

Regaip Kandili Nedir

Sözlükte “kendisine rağbet edilen şey, bol ve değerli bağış” anlamındaki ragībenin çoğulu olan regāib kelimesi hadis ve fıkıh literatüründe “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel”, özellikle Mâlikî fıkıh kaynaklarında sünnetin mukabili olarak “müstehap, nâfile ibadet” mânalarında kullanıldığı gibi (İbn Ebû Şeybe, II, 49; İbn Abdülber en-Nemerî, I, 127; Hattâb, II, 79) hicrî takvime göre yedinci ay olan recebin ilk perşembesini cumaya bağlayan geceye ad olmuştur.

Namaz Kılınır Tevbe Edilir

Regâib gecelerinde dua etmek, tevbe ve istiğfarda bulunmak, bu geceyi kutsal kabul ederek çeşitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasında kabul görmüştür. Regaibin diğer kandillerden farklı oluşu hem Recep ayında bulunması hem de Cuma gecesi oluşudur. Ayrıca Recep ayının hususiyetlerinden birisi de Regaib Kandili ve Mirac Kandili olarak bilinen iki kandilin bu ayda bulunmasındandır. Bu günler ve geceler, kendimizi denetleme ve değerlendirme bakımından önemlidir. Regâib kelimesi Kur'an'da “Regaib” şeklinde geçmemektedir. Ancak "reğabe"den türemiş olan çeşitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "reğabe"nin ifâde ettiği mana için kullanılmaktadır. Terim olarak Regâib, Türkçe’de kandil dediğimiz mübârek gecelerden biridir. Bu gecede Yüce Allah'ın rahmet, bağış ve yardımlarının dağıtıldığına inanılır. Diğer bir ifadeyle bu ümit ve inançla Yüce Allah’a ibadet edilir.