GÜNCEL
Giriş Tarihi : 10-02-2022 17:30   Güncelleme : 10-02-2022 17:42

Türkiye’de Gündem Oldu

Ordu ilinde yayın yapan Ordu Olay Gazetesi manşeti ile gündem oldu. Hasan Cem Özel’in haberini manşete taşıyan gazete bir kilo fındık ile bir kilo hıyar alınamıyor manşeti ile Türkiye’de gündem oldu.

Türkiye’de Gündem Oldu

orduolay.com’da da yayımlanan haber metni şöyle;

Türk Tarımı Bitme Noktasına Gidiyor

İhraç ürünü olmasına karşın fındık fiyatı birkaç yıldır beklenen rakama ulaşamazken gıda fiyatlarında yüzde yüze varan artışlar yaşanıyor. Bunun son örneği hıyar/salatalık oldu. Üretici 1 kilo fındık alıp evine 1 kilo hıyar götüremiyor. Maliyetine fındık satmak durumunda kalan üretici ne yapacağını şaşırmış durumda.

İleri Değil Geri

26,50 TL olan taban fiyatının açıkladığı 12 Ağustos 2021’de 1 kilo fındık fiyatı 3,1 dolara denk geliyordu. Bugün fındık serbest piyasada 32-33 TL arasında. Ancak bu da 3 doların altında 2,5 dolar seviyelerinde bir rakam.

Üretici Hayal Kırıklığı Yaşıyor

Üretici bir türlü beklediği fiyatları görmemesi sebebiyle hayal kırıklığı içinde. Başta yüzde 300 artışın yaşandığı gübre olmak üzere girdi fiyatlarında yaşanan artış karşısında fındık fiyatının yerinde sayması üreticiyi ne yapacağını bilemez hale getirdi.

Üretici Bahçesine Küsüyor

Bu sene üretici bahçesine gübre atamadı. Bu ister istemez rekolte kaybına neden olacak. Az ürün ise daha çok masraf ve daha az gelir demek. Emeğinin, altın terinin karşılığını almayan üretici bahçesine küsme noktasına geldi. Haber: Hasan Cem Özel