GÜNCEL
Giriş Tarihi : 08-02-2022 15:32   Güncelleme : 09-02-2022 00:59

Ör, Bal Üreticilerini Uyardı

Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, bal üreticilerine Şubat ayı bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Ör, Bal Üreticilerini Uyardı

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Arı yetiştiricilerine çağrıda bulunarak Şubat ayında yapılacak olan arı bakımlarını ihmal etmemeleri konusunda uyarılarda bulunan Sakarya İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör, “Şubat bakımlarını kesinlikle ihmal etmeyin. Arı kontrollerinde dikkat etmemiz gereken noktalar ise ölmüş olan yani sönen kovanlar varsa, içinde işe yarayan petekler alınır ve bu kovan kapalı bir yere kaldırılır ve kovanın kapağı kapatılır” dedi.

Mikroplara Karşı Yakılıyor

Üreticilere kovan temizliği hakkında önerilerde bulunan Ör, “Havaların biraz ısınmasıyla beraber sandıklarınızın yani kovanlarınızın temizliğini yapın. İçerisinde oluşabilecek bakteri ve mikroplara karşı içlerini yakın ve dış kesimlerini boyayınız. Ayrıca geçen seneden kalan bir kısım petekleriniz varsa, bunların bir kısmı halen ballı olabiliyor. Yeni gelen arılara bunları veriniz ki daha çabuk adapte olabilsinler, daha fazla yumurta yapıp ve kolonilerin sayısını artırmaları amacıyla bu işlemi yapınız. Böylece mevsime başlamış olacağız” dedi.

Arılar Polen Getirmeye Başladı

Arıların kış mevsiminde beslenmesi için geçen seneden kalan ballı petekleri verdiklerini belirten Ör “Badem ağaçlarının açmasıyla beraber ve çevremizde çok ağaç bulunduğu için polen gelmeye başlar. Bitki örtüsü olarak, bir kısım çiçekler açmış durumda. Papatyalar açmaya başladı. Buraya özgü başka çiçekler de var. Onlardan gelen polenlerle arılar beslenmeye ve yavru vermeye başladı. İnşallah 20-25 gün gibi kısa bir süre içerisinde kolonilerimizin sayısı yeteri miktara ulaşmış olacak. İnşallah bal mevsimine ulaşana kadar daha fazla çalışacağız ve arılara olabildiğince bu ballı çıtalardan destek için verip daha da kuvvetlenmesini sağlayınız” ifadelerini kullandı.

Arılar Etkilendi

Kış mevsiminin nispeten kurak geçmesi nedeniyle arıların çok etkilenmeyeceğini ifade eden Ör “Tabi bazen kuraklık olabiliyor. Ama arı çok farklı bir hayvan. Çevreye baktığımız zaman siz yeşillik göremeyebilirsiniz. Fakat arı öyle muhteşem bir canlı ki, sizin göremediğinizi görebiliyor. Göremediğiniz çiçeklerden ve çok uzaklardan polen getirebiliyor. Bu onun olağan üstü bir canlı olduğunu gösteriyor. Zaten arıcılıkla uğraşanlar bunu bizzat kendi gözleriyle görüyorlar. Hakikatten de harika ve uğraşılması çok zevk veren bir uğraş. Bu, bir işten öte artık bir yaşam tarzı haline geliyor” dedi.

Her Yerden Bal Alınmaz

Arıcılığı severek yapanlardan bal alınması gerektiği tavsiyesinde bulunan Ör “Bal sevenlere tavsiyem arıcılığı sevenlerden bal alsınlar. Bu işi sadece para kazanmak için değil sevdiği için yapanlardan ve tanıdıklarından alsınlar. Onlarla dostluklarını geliştirsinler ve mümkünse de balın nasıl yapıldığını gelip yerinde görsünler” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Mehmet Karakaş