KARASU
Giriş Tarihi : 26-12-2017 16:58   Güncelleme : 26-12-2017 17:00

900 Yıllık Cami Tescillendi

Sakarya Karasu İlçesi Hürriyet Mahallesinde bulunan 900 yıllık cami Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillendi.

900 Yıllık Cami Tescillendi

Sakarya Karasu İlçesi Hürriyet Mahallesi, Cami düzü mevkiinde bulunan, sit dışı, tescilsiz, Çantı tekniğiyle yapılmış Kelpaşa Camii Karasu Belediyesinin girişimleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillendi. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde bahse konu olan caminin gerçek adı KELPAŞA Cami olduğunu adının yıllar önce bölgede yaşayan ve köyün kurucusu olan Kelpaşa’nın adıyla anılmaktadır.

Sakarya Üniversitesi ile Karasu Belediyesi’nin ortak çalışmasa sonunda  tescillenen 900 yıllık cami için, Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Tülin Çoruhlu şunları söyledi, Sakarya bölgesinde bulunan Osmanlı dönemine ait olduğunu düşündüğümüz camilerden birini görme fırsatı buluyorum. Benim haberim yoktu. Başkanımız sayesinde haberdar olduk. Bununla ilgili güzel proje yapmak. Bunu kültürümüzün içine kazandırma çalışması içerisine girmek düşüncesindeyiz. Örneklere baktığımızda Orhan Gazi döneminden itibaren yani bölgenin Türkleştirme çalışmaları sırasında, fetihleri sırasında 2-3 köy evini birleştiren köy ortak alanlarda yapılmış camilerden çanta tekniğinde çok önemli bir teknik bu çantı teknikleri ile yapılmış camilerden bir tanesinin önünde bulunuyoruz. Etrafında geniş bir haziresi var. Yani mezarlık alanı bunlar tabi çalışıldığı zaman caminin tarihi ile de ilgili bizi aydınlatıcı bir bilgi verecekler. Bu güzel bir çalışma olacak diye düşünüyorum. İyi ki gelmişiz.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescillenen bin yıllık Kelpaşa Camisi için Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu Şunları söyledi, yıllardır mücadelesini verdiğimiz Hürriyet köyü mezarlığında ki Çantılı Camimiz müracaatımız üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 11.23.2017 tarihinde tescillendi. Ecdadımızın bize bırakmış olduğu bu mirası bizde Belediye olarak elimizden geldiği şekilde koruyarak gelecek nesillere aktaracağız inşallah.  Sakarya Üniversitesi ile yaptığımız bu proje sayesinde camimiz tescillenmiş oldu.

Mehmet KARAKAŞ